Tempat duduk kereta untuk bayi dari lahir: bagaimana memilih dan memasang dengan betul?

Kandungannya

Tempat duduk kereta untuk bayi adalah elemen yang sangat penting di mana anda boleh membawa kanak-kanak di dalam kereta. Ia menyediakan perjalanan yang selamat dan selesa. Kebanyakan ibu bapa berminat untuk memilih dan memasang kerusi kereta untuk anak-anak kecil.

Ciri khas

Kerusi kereta untuk bayi kategori "0" dan "0+" dihasilkan oleh banyak jenama perdagangan. Walau bagaimanapun, tidak semua ibu bapa membeli produk tersebut. Pada pendapat mereka, pembelian alat khusus untuk pengangkutan terlalu mahal pembelian. Ramai ibu bapa percaya bahawa lebih baik untuk menjaga anak anda dalam tangan anda daripada dalam peranti khas.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa sekiranya berlaku kemalangan pada kelajuan melebihi 50 km / jam, kuasa kira-kira 120-150 kg akan menjejaskan tangan ibu bapa yang memegang anak itu di tangannya. Tidak semua orang akan dapat menahan anaknya secara fizikal. Oleh kerana tamparan yang tidak dijangka, kanak-kanak itu akan melarikan diri dari tangan. Juga sering terdapat kes apabila ibu atau bapa menumpuk pada bayi dengan semua berat badannya. Kemungkinan hidup dalam keadaan yang sama dalam kanak-kanak dikurangkan kepada sifar.

Atas sebab ini, pengeluar menawarkan sekumpulan produk khas yang dapat menyediakan tahap keselamatan yang diperlukan untuk bayi di dalam kereta.

Apabila memasang kerusi kereta, anda perlu meneroka beberapa ciri:

 • Anda boleh membetulkan produk sepanjang kerusi belakang kenderaan, menggunakan tali pinggang biasa. Bayi akan pergi ke tepi, dan tubuhnya akan diperbaiki dengan tali pinggang lebar yang terletak di dada. Menurut ujian kemalangan, lebih baik memasang kerusi kereta di belakang pemandu. Lokasi ini ditentukan berdasarkan ciri-ciri anatomi kanak-kanak, serta kes-kes yang memandu ceroboh.
 • Di tengah-tengah kerusi belakang. Lokasi ini dipilih berdasarkan ujian psikologi dan penilaian tindakan ibu bapa. Walaupun perasaan kuat terhadap bayinya, semasa perlanggaran terdepan, pemandu mula memutar roda stereng pada tahap bawah sedar, cuba melarikan diri. Dengan tingkah laku ini, bahagian belakang kenderaan, yang terletak di sisi penumpang, memukul.
 • Di kerusi hadapan. Tempat duduk kereta dibenarkan diletakkan di tempat ini jika ibu bayi memandu. Cara ini menenangkan ibu bapa dan membolehkannya menumpukan perhatian kepada jalan raya. Apabila memilih kaedah pemasangan ini, anda perlu ingat bahawa anda perlu mematikan beg udara pada sisi penumpang. Jika tidak, sistem keselamatan pasif mungkin diaktifkan kerana berlanggar atau mengejut secara tiba-tiba dan bayi berisiko mengalami kecederaan teruk. Pakar tidak membenarkan operasi buaian, yang digabungkan dengan kerusi roda bukan kerusi kereta, kerana ia dicirikan oleh tahap keselamatan yang terendah.

Jika produk dikendalikan dengan keupayaan untuk menyesuaikan tahap kecondongan belakang, untuk keselesaan bayi, anda mesti menetapkan sudut 30-45 darjah. Jika cerun lebih besar, tahap keselamatan akan berkurang. Mencipta cerun yang lebih kecil meningkatkan beban pada seluruh badan dan menjadikannya sukar untuk bernafas.

Kebaikan dan keburukan

Setiap kerusi kereta kanak-kanak mempunyai kualiti positif dan negatif sendiri. Produk kumpulan "0" mempunyai kualiti berat positif yang sama - kanak-kanak itu mendatar, jadi kerusi ini sesuai untuk mengangkut bayi-bayi pramatang dan kanak-kanak yang mempunyai masalah dengan tulang belakang.

Antara kelemahan adalah beberapa sifat:

 • Kursi ini dirancang hanya untuk bayi yang beratnya tidak melebihi 10 kg (sehingga 8 bulan).
 • Produk ini memerlukan dua tempat di dalam kereta. Seorang dewasa yang rapat, tidak ada ruang yang cukup.
 • Dalam kumpulan ini terdapat beberapa tempat yang selamat, kerana produk itu terletak di seluruh pergerakan.
 • Kos yang tinggi
 • Banyak berat badan.

Terdapat beberapa ciri untuk tambah:

 • Kemudahan relatif produk.
 • Kekompakan relatif. Kerusi itu mengambil satu tempat di dalam kereta.
 • Pengilang menawarkan sebilangan besar model yang disediakan dengan tahap keselamatan yang mencukupi.
 • Gunung Isofix Khas. Jenis penetapan ini menyumbang kepada keselamatan yang lebih besar. Fiksasi adalah mudah kerana ia tidak memerlukan merangkak sekitar kabin dengan tali pinggang, hanya memasang kerusi kereta di pangkalan dan tekan peranti.
 • Kategori harga terjangkau.
 • Bagi banyak model dari kumpulan "0+", kereta jenis berjalan berjalan dibuat, di mana kerusi kereta dipasang.

Kerusi kereta yang dimiliki oleh kumpulan "0+" adalah permintaan. Mereka membawa kerusi yang bersaiz padat dan terletak di dalam kereta menentang pergerakan itu. Kerugian kerusi kereta:

 • Kerusi itu tidak mempunyai kedudukan mendatar. Ciri reka bentuk berkaitan dengan hakikat bahawa produk diletakkan terhadap arah pergerakan dan dalam kes kemalangan, beban keseluruhan harus diukur di belakang bayi. Untuk bayi yang berehat di belakang kerusi kereta, tahap kedudukan duduk tertentu akan hadir dalam produk tersebut.
 • Model yang mempunyai pangkalan Isofix mempunyai kos yang lebih tinggi. Pangkalan boleh dibeli secara berasingan, tetapi harganya tidak akan lebih murah daripada kerusi kereta.
 • Kapasiti kecil. Pada produk, ia ditunjukkan bahawa mereka direka untuk kategori berat dari 0 hingga 13 kg. Angka-angka ini direka untuk bayi langsing, yang diangkut pada musim panas tanpa pakaian. Mengikut amalan, tempoh purata penggunaan kerusi kereta adalah sehingga 9 bulan. Oleh itu, majoriti kerusi dalam kumpulan ini tidak dapat berkhidmat pada masa yang ditetapkan dan perlu membeli versi gabungan.
 • Pemasangan kerusi kereta kumpulan "0+" hanya dibenarkan di dalam kenderaan dengan beg udara depan dilumpuhkan.

Pandangan

Kerusi kereta yang direka untuk kanak-kanak dari lahir dilahirkan kepada dua jenis:

 • «0» - Ini adalah produk yang dibuat untuk bayi yang beratnya tidak melebihi 13 kg. Sebagai peraturan, model sedemikian dikendalikan sehingga enam bulan. Bahagian belakang kerusi itu mendatar, jadi pilihan ini sesuai untuk mengangkut bayi pramatang yang memerlukan kerusi mobil yang dilengkapi dengan mod tidur.
 • «0+» - dalam kategori ini adalah kerusi kereta, digunakan untuk perjalanan dalam kereta dengan bayi baru lahir dan kanak-kanak sehingga 1.5 tahun. Kerusi itu mampu bertahan sehingga 13 kg dan lebih. Ini adalah kerusi universal yang menyediakan perjalanan yang selamat, kerana ia dapat diperbaiki di posisi yang bertentangan dari arah pergerakan hingga anak mencapai 13 kg. Pada masa akan datang, pengubah mudah membenarkan perubahan pengapit dan ditetapkan dalam kedudukan yang sama dengan arah pergerakan.

Bagaimana hendak meletakkan bayi?

Bayi yang baru lahir adalah penumpang yang paling tidak dilindungi. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa bayi terlalu lembut dan tulang plastik, dan kerangka terdiri dari banyak rawan. Kepala bayi menyumbang 25% dari total jisim tubuh (pada orang dewasa, angka ini hanya 6%).Pada masa yang sama, bayi berusia sebulan mempunyai leher yang sangat nipis, yang otot-ototnya tidak dapat berkembang.

Grudnichkov tidak dibenarkan untuk goncang di tangannya, kerana disebabkan oleh kepalanya yang kuat, kepala berat mencondongkan belakang dan leher dikenakan beban berat. Pada masa ini, model kereta kerusi khas dibuat untuk perjalanan oleh bayi baru lahir di dalam kereta, yang akan membantu memastikan syarat-syarat yang diperlukan untuk ahli keluarga kecil.

Apabila memilih avtolyulek dari kategori sifar, pengangkutan bayi akan dibuat hanya dalam kedudukan mendatar. Produk ini diletakkan di kerusi belakang kereta sisi ke arah perjalanan. Produk diperbaiki dengan tali pinggang salun tetap. Buaian itu sendiri dilengkapi dengan tali pinggang terbina dalam khas, terima kasih di mana kanak-kanak itu dipegang dengan selamat di dalam peranti.

Di tempat duduk kereta dibenarkan mengangkut bayi dari saat lahir. Bawa kanak-kanak dalam posisi berbaring di sudut 30 hingga 45 darjah. Bahagian belakang produk harus berada di arah kenderaan. Kerusi kereta itu sendiri adalah tali pinggang salun tetap atau menggunakan kurungan khas. Bayi di kerusi juga dipegang oleh tali terbina dalam yang terdapat di dalam produk. Pastikan anda mematuhi syarat bahawa sudut belakang kerusi mestilah berada dalam lingkungan 30-45 darjah.

Model kerusi kereta moden boleh menjamin keselamatan kanak-kanak kecil, tetapi sudut kecenderungan mungkin berbeza-beza. Angka ini bergantung pada jenis kerusi kereta.

Ia dibenarkan untuk menggunakan penggelek khas, yang membetulkan kecenderungan produk. Sesetengah ibu bapa menggunakan tuala ketat untuk tujuan ini. Ia harus diletakkan di bawah bahagian depan kerusi kereta.

Untuk memberi penekanan tambahan kepala bayi, ia dibenarkan menggunakan penggelek kain, yang sepatutnya diletakkan pada sisi bayi yang baru lahir. Jangan letakkan di bawah penggelek kepala atau bantal yang tidak disertakan dengan kerusi kereta.

Ramai ibu bapa percaya bahawa mengangkut bayi sebulan di kerusi kereta tidak dapat diterima dan boleh menyebabkan kecederaan tulang belakang. Mengikut pakar, kebimbangan ini tidak berasas, kerana bayi tidak duduk di kerusi kereta, tetapi beristirahat. Tulang belakang tidak terjejas oleh beban berbahaya, kerana beratnya diedarkan secara merata di belakang.

Penilaian

Gambaran keseluruhan model kerusi kereta popular untuk kanak-kanak akan membantu anda memilih model yang anda inginkan dan meneroka pendapat pelanggan.

"BeSafe iZi Go Modular"

Menurut pengguna, kerusi kereta teratas dari kumpulan "0" membuka kerusi kereta "BeSafe iZi Go Modular". Model ini mendapat markah tinggi mengikut ujian. Ujiannya adalah untuk memeriksa kualiti produk dalam keadaan kecemasan. Pengilang mengeluarkan kerusi, yang dilengkapi dengan tali bahu khas, tali pinggang keledar terbina dalam.

Terima kasih kepada bentuknya yang telus, bentuk ovoid, produk kelihatan menarik dan disediakan dengan keselesaan tambahan. Pengilang telah dianugerahkan dengan memasukkan tambahan, yang meningkatkan tahap keselamatan. Pengeluaran yang dimiliki oleh HTS.

Kelebihan model:

 • bantal anatomi membolehkan anda mengendalikan kerusi sejak kelahiran bayi;
 • produk itu ditetapkan terhadap arah lalu lintas;
 • keselamatan dipastikan oleh tali pinggang lima mata;
 • Termasuk adalah penyesuai yang membolehkan pemasangan produk di kereta dorong;
 • kerusi itu dilengkapi dengan pemegang pengangkutan, tenda yang melindungi dari sinar matahari dan angin, serta penutup yang boleh dilepaskan.

Menurut pembeli, ini adalah kerusi yang terbaik untuk mengangkut bayi dalam kenderaan. Ia mempunyai semua kualiti yang perlu kerana perjalanan ke sebuah kereta akan dilengkapi dengan keselesaan dan keselamatan. Juga, pengguna mencatatkan bahawa ini adalah kerusi paling mudah dalam kategorinya.

Maxi-Cosi Pebble Plus

Produk itu layak mendapat markah yang baik mengikut ujian kemalangan yang dijalankan pada tahun 2015.Pengeluar mengesyorkan mengendalikan model dalam pasangan dengan asas 2 arah Betulkan.

Kelebihan:

 • dalam model ini terdapat unsur-unsur tambahan perlindungan terhadap kesan sampingan;
 • Pemasangan adalah ke belakang;
 • produk itu dimaksudkan untuk digunakan dari saat lahir;
 • dalam konfigurasi terdapat penutup boleh tanggal dan awning yang melindungi dari sinar matahari.

Mengikut ulasan pelanggan, tidak terdapat kelemahan dalam produk ini, jadi ia sangat memerlukan.

Britax Romer Baby-Safe Plus II SHR

Model ini telah menerima markah tertinggi dalam ujian kemalangan selama tiga tahun. Pengeluaran dimiliki oleh jenama Jerman.

Kelebihan model:

 • tujuh kedudukan ketinggian untuk kekangan kepala;
 • melengkapkan produk dengan tali pinggang keledar lima mata;
 • di bahagian belakang bayi mempengaruhi tahap minimum beban disebabkan bantal anatomi pad;
 • membaiki cepat di dalam kabin;
 • tempat duduk terletak di arah kenderaan;
 • kehadiran visor yang boleh ditanggalkan, mengendalikan pengangkutan mudah.

Kualiti negatif:

 • kerusi kereta sempit;
 • Upholstery pelindung menimbulkan pembentukan "kesan rumah hijau".

Ramai pengguna membeli model ini kerana ia mempunyai penilaian keselamatan yang sangat baik. Walau bagaimanapun, sesetengah pelanggan mendapati bahawa kanak-kanak yang berada di kerusi sangat panas.

"SimpleParenting Doona +"

Kerusi kereta bayi, "SimpleParenting Doona +," juga mendapat tanda positif untuk ujian yang dilakukan. Model ini tergolong dalam kategori transformer dan mudah diubah menjadi kereta dorong, yang dicirikan oleh daya tahan dan reka bentuk yang menarik.

Pengguna menandakan kelebihan model berikut:

 • Pemasangan adalah ke belakang;
 • produk boleh digunakan sebagai kerusi goyang;
 • terdapat perlindungan tambahan terhadap kesan sampingan;
 • upholsteri boleh dikeluarkan;
 • model berubah menjadi kereta dorong.

Pembeli bercakap positif mengenai kerusi ini. Antara keburukan adalah ketidakselesaan dalam melipat kereta bayi. Dalam sesetengah kes, pelarasan diperlukan dengan tangan, kerana roda sendiri tidak dikeluarkan.

"Concord Reverso Plus"

Ini adalah model paling selamat kereta kanak-kanak dari kategori "0+". Dia mampu mengatasi ujian yang paling ketat yang dijalankan oleh VTI. Tahap keselamatan yang tinggi dicapai berkat bingkai aluminium segi tiga dengan berat badan yang rendah. Peralatan dianggap paling tahan lama dalam kategorinya. Pengancing dilakukan di pangkalan IsoFix.

Kelebihan:

 • pematuhan dengan I-Size;
 • penunjuk yang selesa penekanan yang betul;
 • dalam konfigurasi terdapat dua pelapis ergonomik;
 • headrest boleh dilaraskan tinggi;
 • kecenderungan belakang dapat diubah - dari berbaring hingga posisi duduk;
 • kehadiran perlindungan tambahan terhadap kesan sisi;
 • dalam upholsteri terdapat sistem peredaran udara khas;
 • pemasangan kerusi dibuat semula ke hadapan;
 • Satu sistem untuk meletakkan di lantai dimasukkan.

Di antara kekurangan itu, pembeli hanya perhatikan bahawa penetapan kerusi itu dibuat hanya pada dasar Isofix.

Maxi-Cosi MiloFix

Ujian produk dijalankan di Jerman di kelab kereta ADAC, TCS, Stiftung Warentest. Produk hanya layak mendapat penilaian yang positif. Pembeli menandakan kemudahan kerusi itu. Ia adalah luas, tetapi boleh muat walaupun dalam kabin sempit. Gunung anchor berfungsi sebagai timbangan.

Faedah:

 • kehadiran anchor penambat utama Penambat;
 • boleh dipasang ke arah pergerakan dan arah yang bertentangan;
 • kehadiran mekanisme swivel;
 • ketinggian boleh laras dan sudut;
 • sistem perlindungan yang melindungi terhadap kesan sampingan;
 • Tahap keselamatan yang betul dijamin oleh sabuk lima mata yang dilengkapi dengan lapisan anti-slip.

Kelemahan:

 • penetapan produk dilakukan hanya pada dasar Isofix;
 • kerusi tidak boleh diletakkan secara mendatar;
 • bayi di kerusi kereta sering menjadi panas dan mula berpeluh.

Bagaimana untuk memilih?

Memilih kerusi kereta untuk kanak-kanak dari lahir boleh dilakukan dengan menggunakan beberapa cadangan. Sebelum membeli, anda harus mempertimbangkan indikator individu anak anda (berat, ketinggian, umur). Lebih baik mengambil bayi "cuba" dengan anda.

Paling penting ialah bahan-bahan yang digunakan untuk pembuatan bahagian-bahagian bingkai, serta hiasan luar. Bingkai perlu diuji untuk kekuatan, dan bahan penamat - untuk keramahan mesra alam dan alam sekitar. Kain yang digunakan untuk upholsteri mesti "bernafas" dan berventilasi. Pakar mengesyorkan untuk memberi perhatian kepada produk dengan sarung yang boleh ditanggalkan.

Tidak perlu membeli kerusi kereta bayi yang telah digunakan. Jika produk masuk ke dalam kemalangan, tidak setiap penjual akan melaporkan ini, dan penunjuk keselamatan akan dikurangkan kepada hampir sifar.

Banyak yang boleh memberitahu pelabelan produk, yang terletak di badan. Sebagai contoh, tanda inskripsi ECE R44 / 03 (nombor lain mungkin ada), bercakap tentang kualiti Eropah. Nombor dalam bulatan menunjukkan negara di mana kerusi dibuat. Setiap kedai mesti mempunyai transkrip tanda.

Perhatian harus dibayar kepada kemungkinan menyesuaikan kedudukan belakang dan kehadiran fungsi tambahan. Sebelum membeli, disyorkan untuk cuba memasang kerusi kereta di dalam kereta dan bandingkan panjang tali pinggang. Sekiranya diperlukan, anda boleh membeli kit baru.

Pakar menasihati untuk membeli tempat duduk kereta di kedai-kedai rasmi. Ini akan memberikan peluang untuk menukar kerusi jika tidak memenuhi syarat atau rehat.

Pemasangan di dalam kereta

Terdapat beberapa cara yang membolehkan anda memasang kerusi kereta bayi di dalam kereta. Pengilang menawarkan pilihan yang mudah, murah dan inovatif.

Kebanyakan pengguna lebih suka memasang kerusi di dalam kereta dengan tali pinggang keledar. Kaedah ini dianggap paling mudah dan paling selamat. Tempat di mana tali pinggang akan diluluskan ditunjukkan pada produk. Apabila membeli, anda harus memastikan bahawa terdapat panduan untuk digunakan dalam kit, kerana setiap model mempunyai kerumitan tersendiri.

Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada panjang tali pinggang, kerana parameter piawai tidak selalu cukup untuk keseluruhan tempat duduk. Sekiranya panjang tali pinggang tidak mencukupi, ia tidak dibenarkan memintas arahan dan mencipta secara bebas bagaimana untuk menetapkan kerusi jika tidak. Dalam kes ini, anda perlu mengganti tali pinggang atau memilih kerusi lain.

Anda boleh memasang kerusi kereta di tempat duduk khas. Ia secara kualitatif dipasang di kerusi belakang kereta dengan bantuan alat khas atau tali pinggang yang tetap. Dengan pertolongannya, bawaan itu dapat dengan cepat ditetapkan di pangkalan. Terdapat kit siap untuk dijual, anda juga boleh membeli produk secara berasingan. Apabila membeli komponen individu, anda perlu memastikan bahawa semua item sesuai bersama.

Pilihan istimewa dengan kaki tambahan adalah popular dan memastikan pemasangan tempat duduk kereta yang selamat di dalam kereta. Peranti ini mewujudkan penekanan antara lantai dan kerusi, mempunyai pelarasan ketinggian dan membentuk titik rujukan tambahan untuk produk. Peranti sedemikian menerima markah tertinggi pada hasil pelbagai ujian. Kelemahan kaedah ini adalah bahawa tidak setiap kereta tersedia untuk memasang peranti sedemikian.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara memilih kerusi kereta bayi untuk kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan