Kerusi kereta tanpa kerangka: apakah itu, adakah dibenarkan oleh peraturan dan cara memilih?

Kandungannya

Semasa perjalanan di dalam kereta, kanak-kanak itu mesti berada di kerusi khas, yang sudah dilengkapi dengan tali pinggang keledar, atau membolehkan kanak-kanak itu mengikat tali pinggang keledar. Hari ini, sebagai tambahan kepada kerusi kereta yang besar dan berat, anda boleh mencari model tanpa bingkai yang padat dan membolehkan anda membetulkan kanak-kanak tanpa masalah. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa melihat kerusi kereta lembut dengan hati-hati, tidak mempercayai kehidupan anak-anak mereka dalam reka bentuk ini.

8 foto

Adakah model dibenarkan tanpa kerangka polis trafik di Rusia?

Tidak lama dahulu, sebagai alternatif kepada kerusi kereta klasik untuk kanak-kanak, pengeluar mula menawarkan model tanpa kerusi kereta tempat duduk, yang dengan cepat menjadi produk popular di pasaran aksesori kereta. Reka bentuk tanpa kerusi tempat duduk itu tidak mempunyai unsur yang tegar dan asas kain, menyerupai karpet. Tali lebar khas dijahit kepada elemen fabrik ini untuk fiksasi ke kerusi kereta. Sesetengah model juga dilengkapi dengan gelung khas untuk tali pinggang keselamatan kereta biasa, yang terletak di perut kanak-kanak.

Salah satu soalan yang menarik untuk ibu bapa yang memilih model kerusi kereta tanpa kerangka untuk anak mereka adalah sama ada akan ada masalah lagi dengan pegawai DPS dan sama ada undang-undang untuk mengangkut anak-anak dalam alat sedemikian.

Dipandu oleh peraturan untuk mengangkut anak-anak dalam kereta yang beroperasi di Persekutuan Rusia, iaitu fasal 22.9 Peraturan-Peraturan Lalu Lintas, mana-mana kanak-kanak mesti duduk dalam sekatan khas kategori yang sesuai sehingga usia 12 tahun tercapai. Klasifikasi kerusi kereta kanak-kanak, pada gilirannya, berdasarkan parameter ketinggian dan berat anak.

GOST R 41.44-2005, yang telah diluluskan oleh Perintah Rostekhregulirovaniye No. 318-St bertarikh 20 Disember 2015, mentakrifkan istilah "sistem pengekangan anak (pengekangan, sistem pengekalan anak)". Kerusi kereta tanpa kanak-kanak tanpa kanak-kanak sesuai untuk GOST ini, oleh itu, ia boleh digunakan untuk mengangkut kanak-kanak dan tidak takut untuk mendapatkan denda. Kecekapan pegawai polis trafik hanya untuk memeriksa kebolehpercayaan memasang peranti dengan tali pinggang keledar dan pematuhan kerusi yang digunakan dengan parameter kanak-kanak.

Kebaikan dan keburukan

Kerana kemudahan penggunaan kerusi kereta tanpa kerangka dalam beberapa situasi, ramai ibu bapa lebih suka kerusi ini. Reka bentuk ini akan menjadi pengambilalihan yang sangat diperlukan untuk keluarga besar, terutama jika ia mempunyai kereta kecil dengan dimensi kecil. Pemasangan model bingkai kerusi kereta kanak-kanak untuk tiga kanak-kanak di kerusi belakang sebuah kereta padat tidak mungkin.

Saiz model tempat duduk kanak-kanak tanpa bingkai adalah sejagat. Sepanjang tempoh dari kelahiran seorang kanak-kanak sehingga dia mencapai usia sekolah, ibu bapa terpaksa menukar sekurang-kurangnya empat jenis peranti kereta bingkai untuk mengangkut kanak-kanak. Kemudian anda boleh memasang penggalak atau penyesuai khas untuk anak berusia tujuh tahun. Sistem kerusi kereta lembut yang mudah dilaraskan membolehkan anda dengan mudah membawa kedua-dua anak berusia satu tahun dan berusia 12 tahun di dalamnya, dengan syarat beratnya tidak melebihi 36 kg.

Keupayaan untuk menukar panjang tali pinggang tempat duduk yang menghalang membolehkan kanak-kanak berasa selesa dalam kedua-dua pakaian musim sejuk dan pakaian musim panas.

Dengan cara ini, apabila memilih di antara tempat duduk untuk kanak-kanak tanpa bingkai dan penggalak, lebih baik untuk memberi pilihan pertama: tidak seperti penggalak, kerusi kereta tanpa kerangka, selain memasang anak dengan tali pinggang keledar kereta standard, membolehkan anda mengikat dengan empat tali tambahan.

Oleh kerana model tanpa bingkai boleh dengan mudah digulung dan diambil dengan anda, kerusi tersebut adalah pilihan yang sangat baik dalam beberapa situasi. Ini bukan sahaja akan membetulkan bayi di satu tempat semasa bergerak di atas kereta pelik, tetapi ia tidak bertentangan dengan peraturan lalu lintas dan tidak mengancam pemandu dengan baik.

Oleh kerana reka bentuk kerusi tanpa buaian cukup mudah, kos peranti sedemikian jauh lebih rendah daripada spesimen bingkai. Pembelian akan lebih menguntungkan jika anda membeli kerusi kereta semasa tempoh promosi.

Walau bagaimanapun, ramai pakar dan ibu bapa yang berpengalaman menyatakan bahawa jika dibandingkan dengan kerangka kerangka, kerusi kereta lembut tidak dapat memberikan perlindungan yang mencukupi untuk anak semasa perjalanan. Mengikut keputusan banyak kajian dan ujian kemalangan, beberapa perkara penting boleh dikaitkan dengan kekurangan reka bentuk tanpa bingkai.

 • Kerusi kereta tanpa bingkai tegar memberi kanak-kanak banyak kesulitan semasa perjalanan panjang: tempat duduk tidak membenarkan untuk berehat badan, dan ia akan menjadi sangat tidak selesa untuk kanak-kanak tidur di dalamnya. Selepas duduk lama di dalam peranti sedemikian, leher dan tulang belakang kanak-kanak menjadi letih, kakinya menjadi kebas.
 • Tidak seperti peranti bingkai, yang dalam keadaan kritikal sebahagiannya mengambil tamparan pada diri mereka dan memberi perlindungan kepada bayi di dalam, tempat duduk lembut tidak melindungi.
 • Kebanyakan jenis kerusi kereta yang tersedia hari ini tanpa bingkai mematuhi standard keselamatan ECE R44 / 03, yang telah lama diiktiraf sebagai usang. Oleh kerana ketiadaan dalam struktur unsur tegar, peranti tidak melindungi tubuh kanak-kanak dari sisi dan tidak memberikan sokongan kepada kepala.
 • Biasanya Berat maksimum yang dibenarkan oleh seorang kanak-kanak yang boleh diangkut di dalam kereta dengan menggunakan alat tanpa bingkai adalah 36 kg. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku sesuatu kontingensi, kesan pada tali keselamatan meningkat disebabkan oleh jerk tajam. Oleh itu, jika berat kanak-kanak itu hampir kepada had atas, maka kemungkinan sabuk pengangkat itu tidak akan menahan beban dan luka di persimpangan benang dengan pangkalannya. Dan akibatnya ini akan membuang anak keluar dari kereta melalui kaca depan.
 • Bagi bayi di bawah 18 bulan tidak digalakkan menggunakan struktur tanpa bingkai. Kanak-kanak zaman ini harus diangkut terhadap pergerakan kereta, dan ini disebabkan oleh ciri-ciri fisiologi organisma kecil. Hakikatnya adalah bahawa pada anak-anak berusia satu tahun kepala agak besar, dan lehernya belum terbentuk. Oleh itu, sekiranya berlaku perlanggaran frontal, lebih selamat bagi bayi itu untuk kembali ke kaca hadapan kereta.

Dimensi dan bahan

Untuk pembuatan kebanyakan model tempat duduk kanak-kanak tanpa bingkai yang digunakan tidak berbahaya kepada bahan berkualiti tinggi kanak-kanak, tahan kelembapan. Pengeluar domestik menggunakan kain tahan lama yang dipanggil "Oxford", yang juga digunakan untuk jahitan jahitan. Sesetengah model juga dilengkapi dengan bahagian dalam dengan grid jejaring udara poliuretana dalam beberapa lapisan. Sebagai pengeluar berkata, penambahan ini meningkatkan kekuatan peranti dan boleh menahan beban sehingga 300 kg.

Untuk memastikan keselesaan kanak-kanak semasa perjalanan, model lembut mempunyai pengisi dalam bentuk holofiber atau getah buih. Kualiti bahan yang digunakan dalam salinan Cina adalah lebih rendah daripada fabrik Rusia dalam banyak aspek, terutamanya dalam hal-hal menyambung lipit.

Apabila dilipat, dimensi model tanpa bingkai agak padat. Dan juga kerana berat badan kecil - tidak lebih daripada satu kilogram - produk itu dapat dengan mudah diletakkan walaupun dalam ransel untuk anak anda.

Ketebalan kerusi berlipat tidak lebih dari 5 cm, dan panjang dan lebar mungkin berbeza: 32x39 cm atau 25x30 cm, bergantung pada model.

Pilihan aplikasi

Untuk perjalanan panjang di atas kereta mereka sendiri, pakar masih mengesyorkan menggunakan lebih selamat dan lebih selesa untuk model bingkai bayi kerusi kereta. Tetapi kadang-kadang keadaan seperti ini timbul apabila kehadiran model yang tidak bercorak menjadi praktikal.

Sesetengah model kereta tidak menyediakan tali pinggang keselamatan yang dipasang kilang untuk tempat duduk belakang atau sistem Isofix untuk memasang kerusi kereta keras.

Sudah tentu, anda boleh melengkapkan kereta anda dengan peranti mudah ini, tetapi kemudian perlu menyelaras perubahan dengan polis trafik, yang akan mengambil banyak masa. Dalam situasi sedemikian, ibu bapa paling kerap tidak dapat memasang peranti bingkai yang standard untuk mengangkut anak dan terpaksa membeli model yang tidak bercorak.

Mereka dilampirkan di belakang kerusi belakang dan memegang anak itu dengan tali mereka sendiri. Dalam keadaan ini, sesuatu lebih baik daripada apa-apa sahaja.

Keluarga dengan kanak-kanak yang tidak mempunyai kereta sendiri kadang-kadang terpaksa menggunakan jenis pengangkutan ini. Kerusi tanpa bingkai mempunyai saiz padat dan berat badan yang rendah, yang menjadikannya mudah untuk mengambilnya bersama dengan keperluan lain. Di samping itu, ia agak mudah dan cepat dipasang, yang juga ditambah. Peranti sedemikian akan menjadi cara untuk perjalanan dengan teksi, di dalam kereta saudara-mara atau rakan-rakan. Sesetengah pemandu, yang bekerja sebagai pemandu teksi swasta, juga memperolehi peranti ini supaya tidak menghadapi masalah dengan pegawai polis trafik.

Agar tidak gementar dalam situasi yang tidak dijangka, apabila seseorang atau kedua-dua ibu bapa tidak dapat segera mengambil atau mengambil kanak-kanak itu untuk perniagaannya, anda sepatutnya mempunyai kerusi belanjawan yang sederhana dan cukup dari saudara dekat yang lain di dalam bagasi. Sekiranya kecemasan, datuk akan dapat menyampaikan cucu ke alamat yang dikehendaki dengan keselesaan dan tanpa sebarang masalah.

Jangan lupa bahawa ketiadaan sebarang kekangan apabila mengangkut seorang kanak-kanak adalah penuh dengan denda sebanyak 3 ribu Rubles. Oleh itu, bagi sesetengah pemandu, lebih baik untuk meluangkan masa pada peranti ini daripada menjadi takut untuk berjalan dengan baik.

Bagaimana untuk memilih?

Memilih kerusi kereta lembut di dalam kereta untuk anak anda, mana-mana ibu bapa mahu membeli produk yang berkualiti dan selamat. Lebih baik memilih antara model pengeluar terkenal dan bereputasi yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran item yang memberikan keselamatan anak. Di samping itu, sebelum membeli tidak perlu dilupakan perhatian kepada beberapa nuansa.

 • Umur kanak-kanak. Bagi kanak-kanak yang belum berumur 3 tahun, anda perlu memilih tempat duduk yang lembut dengan sistem ikat pinggang berbentuk Y. Ini akan melindungi bayi dan badannya dari kecederaan tulang belakang atau lebam di dalam perut.
 • Saiz tempat duduk dan kepatuhannya dengan parameter kanak-kanak itu. Jumlah kerusi kereta tanpa bingkai meliputi beberapa kategori saiz sekaligus, iaitu dari yang pertama ke yang ketiga. Ini bermakna kerusi lembut sesuai untuk membawa penumpang dari 9 hingga 36 kg. Seperti julat yang besar dalam kategori saiz dijelaskan oleh hakikat bahawa tali pinggang keledar model-model ini mudah laras panjang.
 • Sebelum membeli model tempat duduk kereta, perlu mengesahkan sijil dengan penjual. Tempat duduk yang berkualiti tinggi, yang tidak menanggung sebarang bahaya terhadap kehidupan dan kesihatan kanak-kanak itu, mesti mempunyai sijil Eropah ECE R44 / 04. Dokumen ini sah sejak 2009. Ini adalah bukti bahawa model ini telah diuji pada kelajuan kenderaan 50 km / j dan dalam perlanggaran belakang pada kelajuan 30 km / j.Sijil ini mengandungi maklumat yang komprehensif mengenai kerusi kereta, iaitu: model, kaedah pengikat tali pinggang keledar, berat maksimum kanak-kanak, penetapan kod perakuan negara yang mengeluarkan dan kehadiran atau ketiadaan tali keselamatan lima mata, yang mana simbol Y disediakan.
 • Apabila memilih model yang sesuai untuk bayi, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada kehadiran memasukkan kain yang luas di kawasan sambungan tali pinggang antara kaki anak. Dengan ketiadaan terperinci ini, terdapat kebarangkalian kecederaan yang tinggi, selain itu, tali keras dapat menyebabkan ketidaknyamanan yang besar, terutama ketika anak itu berpakaian ringan.

Bagaimana untuk melancarkan?

Memasang peranti untuk mengangkut kanak-kanak di dalam kereta tanpa bingkai tidak akan menyebabkan sebarang masalah tertentu dari masa pertama. Membeli model baru peranti di kedai, tidak ada keraguan bahawa manual arahan tersedia. Tetapi walaupun tidak ada, pemasangan kerusi kanak-kanak kereta tidak sukar.

Mula-mula anda perlu mencari dua tali panjang di pangkal kerusi kereta dan mengikatnya ke jurang antara backrest dan bahagian bawah kerusi, memperkenalkan tali pinggang dari depan ke belakang. Tali pendek, yang sepatutnya dua, harus diikat melalui bahagian atas kerusi. Tali itu hendaklah dilalui di antara penahan kepala dan belakang kerusi.

Di belakang belakang kerusi kereta mesti disambungkan kepada satu sama lain tali leher kerusi kereta pendek dan panjang. Ini boleh dilakukan menggunakan kunci khas dalam reka bentuk peranti. Semasa penetapan, anda perlu pastikan kerusi kereta sesuai dengan kerusi. Setelah berjaya, anda boleh duduk di tempat penumpang kecil, sementara tidak melupakan untuk menyesuaikan tali selebihnya selaras dengan parameter kanak-kanak itu.

Tali pinggang kereta hendaklah diikat ke dalam lubang khas di kerusi kereta dan masuk ke dalam kunci yang direka untuknya.

Ulasan

   Untuk menguji kualiti pelindung peranti untuk mengangkut kanak-kanak, ujian kemalangan yang dijalankan dijalankan. Ujian ini menunjukkan bagaimana peranti model tertentu akan berkelakuan dalam keadaan kecemasan. Untuk ini, dummy kanak-kanak duduk di kerusi yang dijamin di dalam kereta ujian. Apabila memainkan situasi kritikal, seperti giliran tajam atau brek, tayar tebal dan perlanggaran di kepala, sensor pada dummy menghantar keputusan ujian ke komputer.

   Salah satu kelab kereta paling terkenal, yang setiap tahun menjalankan ujian model kereta baru, ADAC. Bagi pakar kelab, kriteria yang paling penting adalah keselamatan, ergonomik, komponen alam sekitar dan praktikal peranti yang diuji. Berdasarkan satu set petunjuk, pakar menyesuaikan nilai pada skala lima mata.

   Malangnya, tiada kerusi kereta model yang ada tanpa bingkai keras tidak jatuh ke dalam penilaian peranti paling selamat mengikut keputusan ujian kemalangan.

   Tinjauan ibu bapa menggunakan kerusi tanpa fram berkata bahawa peranti sedemikian memecahkan masalah tempat duduk untuk kanak-kanak dengan ketiadaan kereta mereka sendiri. Selain itu, untuk kanak-kanak yang lebih tua, menyediakan perjalanan yang tepat di sekitar bandar, pilihan kerusi mudah juga lebih menarik dan tidak memerlukan pembongkaran jika orang dewasa perlu duduk di tempat ini. Walau bagaimanapun, kebanyakan ibu bapa, jika boleh, memperoleh kerusi yang lebih selamat dan lebih selesa dengan bingkai.

   Dalam video seterusnya, lihat proses pemasangan kerusi kereta tanpa kerangka.

   Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

   Kehamilan

   Pembangunan

   Kesihatan